Hijrah Leadership Camp di Saujana Asahan


Assalamualaikum!Alhamadulillah dapat lagi cerita untuk dikongsikan lagi. Alhamdulillah, pada 15 hingga 17 September bersamaan hari Khamis hingga Sabtu, Akademi Sukses telah mengadakan program Hijrah Leadership Camp (HLC) di Saujana Asahan Resort.

Program ini disertai oleh pelajar Maahad Ahmadi dan pelajar Intitut Tahfiz Al-Quran. Peserta seramai 60> orang.Alhamdulillah kerana program berlangsung dengan baik tanpa sebarang gangguan dan hujan tidak turun semasa program berlangsung. Banyak input-input yang diperoleh dalam program ini. Program ini tidak sama dengan program Rakan Budaya Belajar (RBB).

Program dimulakan dengan riadhah yang dikendalikan Saudara Firdaus Ramlan.Kemudian disambung dengan makan malam dan Solat Maghrib dan bacaan Al-Ma'thurat. Kemudian LDK dalam kumpulan.Kemudian Solat Isyak dan disambung dengan bersama Saudara Asri bin Zainal.Program disambung oleh Cikgu Mohamad sebelum peserta pulang ke khemah masing-masing.


Pada hari kedua, program dimulakan dengan Solat Subuh. Kemudian disambung dengan riadhah yang dikendalikan oleh Saudara Syamim Jamaludin iaitu Senam Aerobik.Kemudian para peserta bersarapan pagi sebelum masuk ke dalam dewan. Program di dewan dikendalikan oleh Saudara Azwan dan disambung dengan Slot bersama Cikgu Mohamad bin Aspari.Kemudian para peserta membuat 'Vision Board' masing-masing. Kemudian program bersambung dengan Solat Jumaat bagi pelajar lelaki dan Solat Zohor bagi pelajar perempuan.Pada waktu petang iaitu selepas Asar, program disambung dengan LDK 2 di mana peserta mesti membuat logo kumpulan dan disambung dengan perang belon air.

Kemudian para peserta dan para fasilitator serta Cikgu Mohamad bergambar sebagai tanda kenang-kenangan.
Kemudian para peserta makan malam dan bersiap untuk Solat Maghrib. Pada malamnya program disambung dengan program 'Success Get Talents'.
Program disambung dengan Solat Isya' dan Motivasi daripada saudara Hazwan.Pada keeseokan harinya, program disambung dengan flying fox.
Kemudian program tamat dan para peserta pulang.

0 comments: